vrijdag 10 december 2010

Eerste tutorial!! Decoratieve slinger

Jaaaa! Hij is er! De eerste tutorial!

De spijkerstofversie


De vilten versie
De kwaliteit van de foto's is niet altijd even super, maar dat moeten jullie me maar even vergeven.

Ik heb nu een van links-naar-rechts versie van de slinger gemaakt, je kan natuurlijk ook een van-boven-naar-onderen versie maken. Erg leuk om bijvoorbeeld aan een deur te hangen.

ALS JE EEN VAN-BOVEN-NAAR-ONDEREN VERSIE GAAT MAKEN MOET JE DUS ALLE AFBEELDINGEN VAN BOVEN NAAR ONDEREN VAST NAAIEN EN NIET ZOALS IN DEZE TUTORIAL VAN LINKS NAAR RECHTS !!!!

Wat hebben we nodig:


* stukken vilt of spijkerstof (gewoon een oude broek slopen) of elke andere stevige stof. Wil je toch dunnere stoffen gebruiken, dan zou je de dunnere stof op een stevigere stof vast kunnen naaien.

*schaar

* uitgeknipte afbeeldingen, of je doet het losjes uit de hand

* naaigaren voor op je machine

* naaimachine

* eventueel een stukje lint om lusjes te maken aan de uiteinden van de slinger

* kopspelden

* een pen om de figuren op je stof te kunnen tekenen

BEGINNEN;

Eerst gaan we de figuren maken.
Dit kan je op verschillende manieren doen.
Ik heb eerst figuren gemaakt op karton, die uitgeknipt en ze vervolgens op mijn stof gelegd. Met een pen erlangs en knippen maar.


Maar je kan ook direkt op je stof tekenen en uitknippen, of als je echt handig bent kun je ook meteen de schaar erin zetten. Ligt ook een beetje aan wat voor figuren je wilt hebben. Slordige rondjes knippen nu eenmaal makkelijker uit dan bloemen die overal gelijk moeten zijn.

Maak genoeg figuren om de lengte te krijgen die jij wilt.

TIP; ik ontdekte tijdens het naaien dat het erg makkelijk is om een aantal (slordig of netjes geknipte) rondjes of vierkantjes te hebben om de overgang van het ene figuur naar het andere mooier te maken. Vooral bij figuren zoals vogeltjes enzo erg handig omdat je dan het figuur beter kan laten uitkomen.

Na een tijdje freubelen heb je dan zoiets;Ik heb de 2 kanten van de spijkerstof (een hele oude versleten broek) gebruikt om wat meer variatie in de slinger aan te brengen. De ene keer naai ik aan de donkere kant van de stof, het volgende figuur is met de lichtere kant.
Bij de uil, vis en bloem heb ik de contrasterende deeltjes vast gelijmd met secondenlijm.
Textiel lijm kan ook, of alles keurig netjes vastnaaien, maar daar had ik het geduld niet voor.

En verder...


Als je een lint wilt toevoegen aan 1 of beide uiteindes van de slinger, pak je het lint en vouwt een stukje om voor een mooie afwerking.Speld hem vast op je figuur waarmee je de slinger wilt beginnen.
Eerst speld je hem vast op de achterkant. Als we die eerst naaien dan is de andere kant straks makkelijker vast te zetten en voor het zicht maakt het niet uit, zolang je eerst aan de achterkant van je slinger begint. We naaien er namelijk straks overheen.

TIP; als je je speld zoals hierboven plaatst( van links naar rechts), dan kan je er straks met de naaimachine gewoon overheen naaien! Zou je de speld van boven naar onderen vast zetten, dan kan je er niet overheen naaien, want dan breekt je naaimachinenaald.
Het voordeel van deze manier is dat je dus gewoon door kunt naaien en niet steeds zit te rommelen met spelden eruit halen, met je vingers moeilijk doen om toch de stof op zijn plek te houden enzo...

(onthou deze tip bij al je naaiprojecten, ik kreeg hem ooit als tip en hijs helemaal geweldig)(op de foto hield ik het lintje even naar boven toe vast zodat je kan zien dat ik boven aan de bloem vast stik)

En nu gaan we naaien!!
Eerst het lintje even bevestigen. Naai hiervoor gewoon een paar keer heen en weer. Er zit vast een achteruit op je naaimachine.
Bij bijna alles wat je naait, begin je door de eerste steken vooruit te nemen en dan nog een keertje in zn achteruit erover heen. Hierdoor zit je stiksel goed vast en kan het niet los komen.
Als je aan het einde van je naaistukje bent gekomen doe je hetzelfde, zo zit hij ook daar goed vast.Nu zit hij aan 1 kant vast, nu gaan we de voorkant van de stof doen. Je vouwt weer een stukje lint om, speld hem vast en naaien maar.
Dan heb je dit;Het resultaat. Mooi afgewerkt lintje.


En nu gaan we de rest van de figuren vast naaien.Begin net op het lintje met naaien. Eerst een paar steken vooruit, dan een paar achteruit en dan is het alleen nog maar rechtdoor naaien.

Nu gaan we de volgende figuur vast naaien.


Stop niet helemaal aan het einde van je figuur met naaien, maar een stukje daarvoor.
Zorg dat je naald naar beneden toe staat, dus door de stof heen. Kan soms lastig zijn om dit met het voetpedaal te doen, maar dan kan je het manueel met het wiel aan je naaimachine rustig op het gemak doen.
Laat de naald naar beneden staan, doe het voetje van je naaimachine omhoog.Leg de volgende figuur een beetje overlappend over het eerste figuur neer en laat het voetje zakken.Nu je het voetje hebt laten zakken zit de stof van het nieuwe figuurtje vast onder het voetje en kan je rustig weer door naaien zonder dat hij gaan verschuiven.

Je kan er ook voor kiezen om dit over te slaan en steeds als je aan het einde van je ene figuur komt de andere figuur met je hand onder door het voetje heen te begeleiden, maar dit is vaak wat minder nauwkeurig. Je stof kan verschuiven of ophopen. Ligt er dus maar net aan hoe netjes je het wilt.

Je kunt nu alle figuren aan elkaar vast naaien.

Als je de hele slinger af hebt, dan ga je aan het einde van het laatste figuur weer even heen en weer, dus vooruit, paar steken achteruit en weer vooruit.

Maak op dezelfde manier als aan het begin van de slinger het lint vast aan het uiteinde als je dit wilt.


De vilt slinger;

Deze gaat op dezelfde manier.Verzamel je figuren, eventueel lint, kopspelden en kies je garen.

Bevestig eerst het lint aan je eerste figuur door het lint een stukje om te vouwen, eerst op de achterkant vast naaien, dan weer lint uiteinde omvouwen en vastnaaien aan de voorkant. Steeds even heen en weer naaien om je draad goed vast te zetten.
Het resultaat is een keurig ophanlint aan je eerste figuur.Nu kan je lekker gaan naaien.
Begin aan het einde van je ophanglintje, weer even heen en weer om je draad stevig te bevestigen en naai tot bijna het einde van je eerste figuur.
Laat de naald naar beneden staan in je stof, voetje van je naaimachine omhoog doen en leg de volgende figuur overlappend op je eerste figuur.
Voetje naar beneden en naaien maar.


Aan het einde van je laatste figuur weer even heen en weer om je draad goed vast te zetten.
Naai aan het uiteinde weer een lint lusje als je dit wilt.

Dan heb je nu zoiets op je werktafel liggen;Je kan nu besluiten dat de slinger af is, of je gaat nog even lekker door met naaien.
Ik heb hier siersteken gebruikt om de boel nog wat op te fleuren.
Een erg goede kans om eens al je siersteken uit te proberen en te kijken welke je mooi vind!


Klaaaaaaaaaaaaaaaar!!!

Het eindresultaat van beide slingers;
NOTE

Laat je vooral niet intimideren door de hoeveelheid foto's en tekst van deze tutorial.
Ik ben nu eenmaal niet kort van stof en ik wilde zeker weten dat elke stap zo ruim mogelijk was uitgelegd en uitgebeeld.
Maar het is echt een eenvoudig project dat ook jij kan!

Ik hoop dat jullie er veel plezier van zullen hebben.
Enne..... foto's van jullie maaksels van deze tutorial zou ik erg leuk vinden!!!
Inspireer ook weer anderen met jouw creativiteit en laat zien wat je gemaakt hebt!

Groeten, Eveline
http://www.pimpschuur.nl/
info@pimpschuur.nl
http://pimpschuur.hyves.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten